Skip to main content

Uitsluitingsgronden


Toetsen aan uitsluitingsgronden voor inschrijving

Dwingende uitsluitingsgronden

Mag u wel inschrijven? Voor Europese openbare aanbestedingen gelden 'dwingende uitsluitingsgronden'. De meeste aanbesteders vragen u een Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) in te vullen. Dat vindt u bij de aanbestedingsdocumenten; in sommige gevallen vult u het in via het aanbestedingsplatform zelf. Let goed op: loop alle keuzes zorgvuldig na en controleer of u een 'natte ondertekening' moet plaatsen (met de pen). Daarnaast moet u een Gedragsverklaring aanbesteden (GVA) hebben of aanvragen, als bewijsstuk dat uitsluitingsgronden op u niet van toepassing zijn. U vraagt zo'n GVA meteen aan bij Justis: digitaal of via een formulier. In beide gevallen kan de aanvraag namelijk weken in beslag nemen.

Facultatieve uitsluitingsgronden

Naast de dwingende uitsluitingsgronden kunnen nog 'facultatieve' uitsluitingsgronden genoemd worden. Die vindt u in de leidraad. Ook hiervoor dient u bewijsstukken in om aan te tonen dat de uitsluitingsgronden niet voor u gelden. Voorbeelden van facultatieve uitsluitingsgronden zijn: niet ingeschreven zijn in een beroepsregister, niet gecertificeerd zijn of niet beschikken over een vereiste vergunning.

Knock-outcriteria

Dwingende en facultatieve uitsluitingsgronden inclusief eventuele (minimum)geschiktheidseisen uit de aanbestedingsleidraad fungeren als knock-outcriteria. Hoe aantrekkelijk uw plan van aanpak of bid ook is, u komt niet in aanmerking voor gunning als deze knock-outcriteria op u van toepassing zijn.

Wij staan u graag te woord

Heeft u vragen over een bepaalde aanbesteding? Bel dan direct, we verbinden u met een aanbesteding- specialist in uw branche.

Begrippenlijst