Onderhandse aanbesteding


Waarom is een onderhandse aanbesteding interessant voor u?

Onderhandse aanbesteding

Misschien heeft u wel eens met een aanbesteding meegedaan en heeft u de term ´onderhandse aanbesteding´ wel eens gehoord, maar weet u niet de exacte betekenis? De criteria bij een onderhandse aanbesteding zijn wat anders dan bij een openbare aanbesteding. Kan bij een openbare aanbesteding iedere partij hierop inschrijven, bij een onderhandse aanbesteding bepaalt de aanbestedende dienst wie en hoeveel inschrijvers een offerte mogen indienen. Omdat het bij onderhandse aanbestedingen om drempelbedragen gaat die lager liggen dan de Europese drempelbedragen, is een Europese aanbesteding niet nodig. Voor zowel de aanbesteder als de inschrijver gelden daarom minder restricties en is de onderlinge omgang doorgaans soepeler.

 

Gevraagd worden voor onderhands enkelvoudig aanbesteden

Heeft u ooit al eens een product of dienst geleverd aan de uitbestedende partij en beviel de samenwerking? Er is een kans dat u dan te maken krijgt met onderhands enkelvoudig aanbesteden. Dit houdt in, dat de uitbestedende partij aan één partij een offerteverzoek doet en deze ook gunt. Onderhands enkelvoudig aanbesteden wordt dan ook wel eens ´gunning uit de hand´ genoemd. De aanbesteder kan zich dan wenden tot de leverancier van zijn keuze, in dit geval u. Waar u op moet letten bij het indienen van de offerte, is dat deze betreffende de uitvoering en prijs in overeenstemming is met de opdracht. Het is in ieder geval een stuk gemakkelijker dan inschrijven op een openbare aanbesteding. van aanpak geen zorgen meer hoeft te maken.

 

Doet u mee aan het onderhands meervoudig aanbesteden?

Tegenover het enkelvoudig onderhands aanbesteden, staat het onderhands meervoudig aanbesteden. Hierbij worden minimaal 3 tot maximaal 5 partijen uitgenodigd om in te schrijven op een aanbestedingsproject. Het is dus een inschrijving op uitdrukkelijke uitnodiging, de aanbesteding wordt niet vooraf bekendgemaakt en er is beperkt sprake van concurrentie. Dit laatste geval is bij enkelvoudige aanbesteding niet het geval is. Als u wordt uitgenodigd voor onderhands meervoudig aanbesteden, dan is de beperkte concurrentie het grootste voordeel. Wanneer u niet goed weet hoe u het beste uitgenodigd wordt om aan een onderhandse aanbesteding mee te doen, vraag dan eens advies aan de experts van Acceller.

Wij staan u graag te woord

Heeft u vragen over een bepaalde aanbesteding? Bel dan direct, we verbinden u met een aanbestedingspecialist in uw branche.

Meer kennis:

Acceller - Motor voor groei

Acceller

Wiekenweg 50 C 
3815 KL Amersfoort

Overig