Skip to main content

Onderhandse aanbesteding


Waarom is een onderhandse aanbesteding interessant voor u?

Onderhandse aanbesteding

Misschien heeft u de term 'onderhandse aanbesteding' wel eens gehoord, maar weet u niet precies wat die inhoudt. Kan bij een openbare aanbesteding iedere partij inschrijven, bij een onderhandse aanbesteding bepaalt de aanbestedende dienst wie en hoeveel inschrijvers hun offerte mogen indienen. Omdat het bij onderhandse aanbestedingen om bedragen gaat die lager liggen dan de Europese drempelbedragen, is een Europese aanbesteding niet nodig. Voor zowel de aanbesteder als de inschrijver gelden daarom minder regels. En de onderlinge omgang is doorgaans soepeler.

 

Gevraagd worden voor enkelvoudig onderhands aanbesteden

Heeft u al eens een product of dienst geleverd aan de aanbestedende partij, en beviel de samenwerking? Er is een kans dat u dan te maken krijgt met enkelvoudig onderhands aanbesteden. Dit houdt in, dat de uitbestedende partij de leverancier van zijn keuze om een offerte vraagt. Deze leverancier maakt dan een heel grote kans om de opdracht gegund te krijgen. Enkelvoudig onderhands aanbesteden wordt dan ook wel eens 'gunning uit de hand' genoemd.


Heeft u zo'n verzoek ontvangen? Waar u goed op moet letten bij het indienen van de offerte, is dat deze in uitvoering en prijs precies overeenkomt met de opdracht. Maar reageren op een enkelvoudige onderhandse aanbesteding is in ieder geval een stuk gemakkelijker dan inschrijven op een openbare aanbesteding.

 

Doet u mee aan meervoudig onderhands aanbesteden?

Tegenover enkelvoudig onderhands aanbesteden waarbij een partij mag inschrijven, staat meervoudig onderhands aanbesteden. Ook een meervoudige onderhandse aanbesteding wordt vooraf niet bekendgemaakt. Minimaal 3 tot maximaal 5 partijen worden uitgenodigd om in te schrijven. Daarmee is het een inschrijving op uitdrukkelijke uitnodiging, maar heeft u toch enkele concurrenten.


Dat die concurrentie beperkt is, is het grootste voordeel van een meervoudig onderhandse aanbesteding. Wilt u uitgenodigd worden om aan een onderhandse aanbesteding mee te doen? Vraagt u dan eens advies aan de experts van Acceller.

Wij staan u graag te woord

Heeft u vragen over een bepaalde aanbesteding? Bel dan direct, we verbinden u met een aanbestedingspecialist in uw branche.

Meer kennis: