TenderNed is het online aanbestedingsplatform van de Nederlandse overheid. Hier worden alle overheidsopdrachten gepubliceerd, zodat bedrijven gratis en transparant kunnen inschrijven. Het platform stroomlijnt het aanbestedingsproces, bevordert eerlijke concurrentie en helpt ondernemers om eenvoudig toegang te krijgen tot opdrachten van gemeenten, provincies, waterschappen en andere overheidsorganisaties.
Wat is TenderNed?
TenderNed betekenis
TenderNed is het officiële online systeem van de Nederlandse overheid voor het beheren van aanbestedingen. Dit digitale platform faciliteert het volledige aanbestedingsproces, van de publicatie van de aanbesteding tot aan de gunning. Als bedrijf kun je je gemakkelijk inschrijven op overheidsopdrachten en concurreren om de beste kwaliteit en prijs te bieden.
Het aanbestedingsplatform van de Nederlandse overheid
TenderNed doorloopt als overheidsplatform verschillende stadia, van aankondiging tot selectie. Hierbij wordt eerst de opdracht gepubliceerd waarna bedrijven zich kunnen aanmelden. De gunning gebeurt vervolgens door partijen te beoordelen op aspecten als prijs en aanpak. Overheidsopdrachten zijn er in tal van sectoren, van bouw en infrastructuur tot diensten zoals beveiliging en schoonmaak.
Financieel landschap binnen TenderNed
Jaarlijks koopt de overheid voor ongeveer 90 miljard euro in, verdeeld over ruim 70.000 leveranciers. Binnen TenderNed worden jaarlijks ongeveer 100.000 aanbestedingen uitgeschreven, waarbij zowel de aanbestedende diensten als leveranciers profiteren van digitale en gestroomlijnde procedures, wat zowel tijd als geld bespaart.
Wettelijke achtergrond van TenderNed
Na de implementatie van de Aanbestedingswet 2012 in april 2013, is het verplicht om overheidsaanbestedingen digitaal via TenderNed te laten verlopen. Dit verhoogt de efficiëntie en transparantie in het aanbestedingsproces. Overheden kunnen hun opdrachten rechtstreeks op TenderNed plaatsen, of contact leggen via andere platforms zoals Mercell (vroeger Negometrix), dankzij een speciale importkoppeling.
Ontwikkeling van TenderNed
Gelanceerd in 2004, met de eerste toepassingen bij het toenmalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat en ProRail, is TenderNed sinds 2011 breed beschikbaar voor alle aanbestedende diensten binnen Nederland en Europa.
Beveiliging en certificering van TenderNed
TenderNed is gecertificeerd volgens ISO 27001, wat zorgt voor een hoog beveiligingsniveau en naleving van strikte normen voor gegevensbescherming en IT-beveiliging. De huidige certificering loopt tot en met 1 januari 2026, met jaarlijkse audits om de kwaliteit te waarborgen.
Verschil tussen TenderNed en Mercell
TenderNed en Mercell (voorheen Negometrix) dienen beide als aanbestedingsplatforms maar verschillen in oorsprong en functionaliteit. TenderNed is een door de overheid beheerd platform, terwijl Mercell wordt aangeboden door een private partij. Een belangrijk voordeel van TenderNed is de toegankelijkheid en het kostenvrije gebruik. Mercell daarentegen biedt uitgebreide functionaliteiten en tools die specifiek zijn ontworpen om het aanbestedingsproces efficiënter te maken voor zowel opdrachtgevers als inschrijvers.
Registratie en inschrijving op TenderNed
1. Registreren als gebruiker
Je kunt je eenvoudig als gebruiker registreren via de TenderNed-website. Met eHerkenning zorg je voor een veilige registratie waarna je een bedrijfsaccount beheert.
2. Optimaliseren bedrijfsaccount
Na registratie kun je met behulp van jouw KVK-gegevens en aanvullende informatie zoals CVC-codes je profiel verder afstemmen op de aanbestedingen die je wilt ontvangen.
3. Toevoegen van medewerkers
Medewerkers kunnen via hun eigen eHerkenning toegang krijgen tot het ondernemersaccount en deelnemen aan aanbestedingsprocessen.
4. Deelname aan een aanbesteding
Volg de aangegeven procedure op het dashboard om een sterke inschrijving voor te bereiden en te indienen.
5. Ontvangst feedback
Na indiening wordt jouw bijdrage beoordeeld, en ontvang je via TenderNed feedback over de selectie.
Voordelen van TenderNed
Het aanbestedingen platform biedt diverse voordelen zoals gecentraliseerde overheidsopdrachten, eenmalige data-input, en digitale dossiervorming die de kans op fouten minimaliseert en de administratie vereenvoudigt. Ook zorgt het voor een transparante, eerlijke en veilige manier van inschrijven op overheidscontracten.