Een omgevingsmanager zorgt voor een goede afstemming tussen een project en de omgeving. Dit omvat het managen van communicatie, belangen en risico’s met stakeholders, het verkrijgen van vergunningen en het minimaliseren van conflicten. Hierdoor verloopt het project soepeler en worden omgevingsbelangen effectief meegenomen in de uitvoering.
Wat is een omgevingsmanager?
Omgevingsmanager betekenis
Een omgevingsmanager speelt een cruciale rol in projecten door de belangen van zowel de omgeving als het project te behartigen. Dit lukt door middel van uitgekiende communicatie en coördinatie, bedoeld om projectprocessen te versoepelen en conflicten te voorkomen.
Taken van een omgevingsmanager
Bouwcommunicatie
De primaire rol van een omgevingsmanager is communiceren. Dit vereist een actieve uitwisseling met zowel externe belanghebbenden (stakeholders) als met de interne projectteamleden. Het ultieme doel is het bereiken van een goede samenwerking binnen het project, waarbij zich zo min mogelijk obstakels voordoen. Effectieve communicatie omvat:
- Identificeren en in kaart brengen van stakeholders.
- Bouwen en onderhouden van relaties met belanghebbenden.
- Ontwikkelen en implementeren van een BLVC-plan.
- Identificeren en beheren van zowel omgevings- als projectrisico’s.
- Regelmatige afstemming zowel binnen het projectteam als met de omgeving.
Conditionering
Sommige omgevingsmanagers gaan verder dan louter communicatie, door zich ook te richten op conditionering. Dit omvat de coördinatie van alle projectgerelateerde, niet-technische zaken zoals:
- Beheer en aanvraag van vergunningen.
- Coördinatie van specifieke studies (archeologie, onontplofte oorlogstuigen, flora en fauna, bodem).
- Aansturing en integratie van externe consultancy voor gespecialiseerde rapportages.
- Monitoring en beheer van projectgerelateerde doorlooptijden en compliance met vergunningen.
Omgevingsmanagement gedurende projectfasen
Voorfase
In de voorfase richt de omgevingsmanager zich op voorbereidende taken zoals het strategisch afstemmen met overheden en andere belanghebbenden, en het formulieren van een BLVC-plan dat naleving op lange termijn garandeert. Burgerparticipatie speelt hierin een grote rol, vooral met de komst van nieuwe wettelijke normen zoals de Omgevingswet.
Tenderfase
Gedurende de tenderfase is de aanscherping van het projectvoorstel top prioriteit, waarbij de omgevingsmanager de belangen en mogelijke bezwaren van stakeholders vastlegt en proactiveerbaar maakt in een gedetailleerd EMVI-plan.
Uitvoeringsfase
Na de gunning gebruikt de omgevingsmanager het BLVC-plan als gidslijn om te zorgen voor de tijdige voltooiing van vereiste onderzoeken en vergunningen, terwijl hij tegelijkertijd de impact op de omgeving minimaliseert.
Het inhuren van een omgevingsmanager
Het aanstellen van een goede omgevingsmanager kan cruciaal zijn voor het succes van jouw project. Ze bieden vakkennis in alle projectfasen, helpen bij het opstellen van BLVC-plannen en kunnen adviseren tijdens complexe tender- of participatietrajecten.
Gebruik van een omgevingsapp
Voor effectief stakeholdermanagement is de inzet van moderne technologie, zoals een omgevingsapp, een waardevolle aanvulling. Deze apps vergemakkelijken de communicatie, verhogen de betrokkenheid van belanghebbenden en zorgen voor betere controle en transparantie in het beheer van omgevingsrelaties.
In een complexe projectomgeving waar belangen uiteenlopen en communicatie essentieel is, biedt een omgevingsmanager de stabiliteit en sturing die nodig is om het project efficiënt en harmonieus te laten verlopen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact op!