Programma van Eisen (PvE)


Wat is een Programma van Eisen (PvE)?

Het programma van eisen (PvE) beschrijft in detail welke dienst of product de aanbestedende dienst wil kopen. Ook aan de inkoopkant van aanbesteden kost een aanbesteding veel tijd, expertise en geld. Daarom moet zo’n aanbestedingstraject wel leiden tot een voordelig contract met de inschrijver die precies de diensten of producten kan leveren die de inkopende organisatie nodig heeft, op de juiste manier en op het juiste moment.


Beoordelen met PvE

Om de beste keuze te kunnen maken, moet die organisatie het aanbod van de inschrijvers op de aanbesteding goed kunnen vergelijken. Daarom maakt het Programma van Eisen (PvE) eigenlijk altijd deel uit van de aanbestedingsdocumenten, ook al wordt het niet altijd zo genoemd.


Inschrijven betekent reageren op PvE

In het PvE staan de eisen en/of criteria en/of voorwaarden en/of wensen waaraan de inschrijver moet voldoen om een kans te maken op gunning. Op al deze termen kunt u zoeken in de aanbestedingsdocumenten als u precies wilt weten welke inhoudelijke informatie uw inschrijving moet bevatten. Dat kan variëren van een ISO-certificering tot een bepaald aantal medewerkers dat specifiek aan de opdracht wordt gezet, van referenties van een soortgelijke opdracht tot uw meerjarenbeleid aangaande verduurzaming of veiligheid.

Een ding is zeker: inschrijven betekent reageren op alle genoemde aandachtspunten van het PvE, en wel precies op de voorgeschreven manier. Zonder dat maakt u geen kans.


Hulp nodig? Acceller helpt u de aanbestedingsdocumenten te analyseren. In onze winstrategie noemen we deze fase brainstorm.

Wij staan u graag te woord

Heeft u vragen over een bepaalde aanbesteding? Bel dan direct, we verbinden u met een aanbestedingspecialist in uw branche.

Begrippenlijst

Acceller - Motor voor groei

Acceller

Wiekenweg 50 C 
3815 KL Amersfoort

Overig