EMVI-aanbesteding


Wat is EMVI-aanbesteding?

EMVI aanbesteding is een term die vaak gebruikt wordt om het gunnen op waarde of gunnen op kwaliteit aan te geven. De tijden dat (semi) overheden onderhands een lokale leverancier of aannemer een opdracht toeschoven zijn allang voorbij. Het is natuurlijk een vorm van oneerlijke concurrentie, waarbij niet gelet wordt op de belangen van andere bedrijven die mogelijk beter en/of goedkoper de opdracht hadden kunnen aannemen. De regelgeving omtrent aanbestedingen is behoorlijk strikt. Iedere ondernemer die zich inschrijft krijgt evenveel kans. Een van de spelregels rondom aanbestedingen, is het feit dat er niet meer alleen op de prijs gelet wordt. Daar zijn een aantal beoordelingsmethodieken voor, zoals EMVI. EMVI betekent Economisch Meest Voordelige Inschrijving, zolas opgenomen in de Aanbestedingswet 2012.

 

De criteria van EMVI aanbestedingen

Tegenwoordig is eigenlijk elke aanbesteding een EMVI-aanbesteding. Ook gunnen op basis van de laagste prijs is EMVI. Sinds 2016 bevat de aanbestedingswet nu meerdere mogelijkheden voor het vaststellen van de economisch meest voordelige inschrijvingen. Meest voorkomende is beste prijs-kwaliteitverhouding (BPK). Dit is wat de meeste mensen bedoelen als ze het hebben over EMVI-aanbesteding. Bij deze methode worden naast inschrijfprijs, alle kwaliteitsaspecten gewogen en in punten of in euro´s gewaardeerd. Inschrijvers worden dus beoordeeld op de aangeboden waarde uitgedrukt in het totaalscore of de totaalwaarde in euro’s. Meest voorkomende gunningsmodel is 40%-60% weging van prijs-kwaliteit, daarmee weegt de behaalde totaalscore voor de kwaliteitscriteria 60% van de 100%. U kunt nog zo´n mooie prijs maken, op basis van de EMVI criteria kan alsnog blijken dat uw prijs niet toereikend is. Voorbeelden van EMVI criteria zijn:
  • Duurzaamheid
  • MVO
  • Kwaliteitsborging
  • Service
  • Risicomanagement

 

Hoe zorg je voor een succesvolle EMVI aanbesteding?

Uw aanbesteding EMVI met begeleiding van Acceller
Wilt u zich inschrijven voor een aanbesteding EMVI? Dan is het belangrijk om maximale score voor de EMVI criteria te halen. Dat doet u door in uw plan van aanpak een oplossing aanbieden die het meeste waarde oplevert voor de aanbestedende dienst. Dus niet de oplossing die in uw ogen het beste is maar in de ogen van de concrete opdrachtgever. Dat is de grootste uitdaging voor de organisaties, zeker als zij de huidige leverancier zijn. Een externe aanbestedingsadviseur ziet het juist heel scherp en helpt u om de juiste aspecten in uw plan naar voren te halen. Specialisten van Acceller helpen u uw meerwaarde ten aanzien van de gestelde EMVI criteria aantonen en een EMVI aanbesteding te winnen.

Wij staan u graag te woord

Heeft u vragen over een bepaalde aanbesteding? Bel dan direct, we verbinden u met een aanbestedingspecialist in uw branche.

Begrippenlijst

Acceller - Motor voor groei

Acceller

Wiekenweg 50 C 
3815 KL Amersfoort

Overig